Muutosturvavalmentajan polkua

Muutosturvavalmentajan polkua
Vieraskynä – blogisarja
Suhteellisen tuoreena uravalmentajana tartuin taas kynään jakaakseni kokemuksiani niin koulutukseen sisältyvistä harjoituksista, kuin siirtymisestä asiakastyöhön muutosturvan pariin. Kirjoittamalla kokemuksiaan jäsennellysti voi hyötyä itsekin, sillä se auttaa arvioimaan valmennusten merkitystä ja hyödyntämään niitä tulevaisuudessa.
Uravalmentajan koulutuksessa, jonka voi käydä myös muutosturvakoulutuksena, teimme paljon harjoituksia. Muutosturvakoulutus parantaa uudelleentyöllistymismahdollisuuksia. En itse käynyt koulutusta muutosturvakoulutuksena, se toimi minulle ammatillisen identiteetin laajentajana. Oivalsin koulutuksen aikana, että tämä on yksi polku uusien mahdollisuuksien äärelle. Luin myös koulutuksessa tekemieni asiakasharjoitusten muistiinpanoja tätä kirjoitusta varten.
Kun vertaan harjoitusvalmennuksia aitoihin asiakaskohtaamisiin, mieleeni nousee ensimmäisenä alkuhaastattelun jälkeinen harjoitus, jossa kävin läpi erilaisia vaihtoehtoja uuden urapolun rakentamiseksi harjoitusasiakkaalleni. Tämä ei ajoituksellisesti ollut paras hetki kyseiselle keskustelulle, ja oppimiskokemuksena se vahvisti minua valmentajana.
Toinen tärkeä havainto, jonka haluan jakaa, on toisilta oppiminen. Kun opiskelijapari toimi mentorinani, huomasin, kuinka hienosti hän toi esiin luottamuksellisuuden merkityksen. Tämän aion sisällyttää omiin mentorointikeskusteluihini, sillä se luo vahvan pohjan avoimelle ja turvalliselle dialogille. Kiitos, Raili!
Muutosturvavalmennuksen ja muutosturvakoulutuksen sisällöistä
Muutosturvavalmennus voi tarkoittaa uudelleenkouluttautumista, osaamisen päivittämistä tai uusille urapoluille suuntaamista. Yksilölliset valmennukset rakentuvat yhteistyössä valmennettavan kanssa. Muutosturvan parissa kohtaa monenlaisia ihmisiä, ja on tärkeää muistaa, että jokaisella on sekä vahvuuksia että haasteita. Kohtaamisten välissä tapahtuu paljon sellaista, joka vaikuttaa valmennukseen, niin valmennettavan kuin valmentajankin näkökulmasta.
Kirjoitin aiemmin kokemuksistani koulutuksen aikana, ja nyt kun olen päässyt aidon asiakastyön pariin, tunnen itseni entistä varmemmaksi. Tämä työ sopii minulle erinomaisesti tässä elämäntilanteessa. Asiakaskohtaamisissa on tärkeää kuunnella tarkasti ja sanoa tarvittaessa: ”Mietitäänpä tätä vielä hetki.”
Toisinaan valmennettava osaa itse parhaiten kertoa tulevaisuuden toiveistaan ja osaamisestaan, ja toisinaan tarvitaan sekä sanoittamista että aikaa. Esimerkiksi tällä hetkellä erään asiakkaani kohdalla työn alla on vielä itsensä kuvaaminen työntekijänä. Se, miten näemme itsemme toisten silmin, on yksilöllistä. Tämä prosessi auttaa myös hahmottamaan omaa työhistoriaa ja osaamista laajemmin. Pidän tätä tärkeänä, en vain CV:n vuoksi, vaan siksi, että ihmisen oma käsitys ammatillisesta identiteetistään vahvistuu.
Toisaalta joku, jolta ei osannut odottaa, saattaa osata kertoa osaamisensa haasteista hyvin konkreettisesti.
Ammatillinen identiteetti
Ammatillinen identiteetti sisältää käsityksen siitä, kuka olet ammattilaisena, mitä arvoja ja uskomuksia sinulla on työssäsi sekä millaisia taitoja ja osaamista tuot mukanasi. Se muodostuu pitkän ajan kuluessa ja kehittyy jatkuvasti kokemusten, koulutuksen ja työelämän muutosten myötä.
Itse miellän itseni ohjaustyön ammattilaiseksi, jolla on vahvat valmiudet auttaa erityisesti muutosten keskellä olevia sekä kriisejä kohdanneita ihmisiä.
Muutosturvavalmennuksessa ja muutosturvakoulutuksessa on tärkeää olla tietoinen erilaisista työelämän kohtaanto-ongelmista, joissa työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Tämä voi johtua monista eri tekijöistä, kuten osaamisvajeista, alueellisista eroista, teknologisista muutoksista ja sosiaalisista tekijöistä.
Aiemmat kokemukset esihenkilö-, ohjaus- tai opetustyöstä auttavat valmentajaa suuntaamaan muutosturvavalmennuksen sisältöä oikein. Ammatillisen identiteetin uudelleen suuntaaminen voi olla haastavaa, ja siinä tarvitaan sekä tietoa että tukea, jotta muutos rakentuu kestävällä tavalla.
Muutosturvakoulutus osana muutosta
Muutosturvakoulutuksen osalta haluan nostaa esille sen, kuinka tärkeää on päästä nopeasti soveltamaan oppimaansa käytäntöön. Se lisää oppimismotivaatiota ja vahvistaa osallistujien itsetuntoa, jolloin polku takaisin työelämään on selkeämmin näkyvissä.
Muutoksen keskellä korostuvat sekä tarve selkeään suuntaan että konkreettinen tieto työllistymismahdollisuuksista. Nykypäivänä suurin haaste on työvoiman tarpeen nopea vaihtelu eri aloilla. Palvelualojen kasvu, hiilineutraliteettitavoitteiden korostuminen sekä väestön ikääntyminen tulevat kuitenkin jatkossa työllistämään paljon.
Alanvaihtoa kannattaa harkita niin, että oma aiempi osaaminen tulee osaksi uutta uraa. Tässä muutosvalmentajat ja muutosturvakouluttajat ovat avainasemassa. On myös tärkeää, että muutosturvakoulutusten sisällöissä huomioidaan erilaista taustaa omaavien näkökulmat, sillä se parantaa koulutuksen hyödynnettävyyttä.
Odotan jo innolla ensi viikkoa, sillä luvassa on paljon uusia kohtaamisia. Menemme valmennettavien kanssa työpaikkavierailulle, tutkimme piilotyöpaikkoja ja kehitämme tietoteknistä osaamista. Parasta tässä työssä on nähdä, kuinka asiakas huomaa oppineensa lyhyessä ajassa paljon.
Kiinnostaako sinua ura-/työnhakuvalmentajan ammatti? Lue lisää täältä: https://www.hiljainenrekry.fi/sertifiointikoulutukset/
Oletko oikeutettu laajennettuun muutosturvaan? Uravalmentajan sertifiointikoulutus voidaan toteuttaa myös osana muutosturvakoulutuksia! Lue lisää: https://www.hiljainenrekry.fi/muutosturvakoulutus-yli-55-vuotiaat/

Kirjoittaja: Heidi Härkönen
Johdon työnohjaaja, coach, sertifioitu metataitovalmentaja ja pian myös uravalmentaja. OhjausAvain Oy:n toinen omistaja.